Universitetsutdanning

Universitets- og høyskoleutdanning bygger på kompetanse fra videregående opplæring eller tilsvarende og har vanligvis generell studiekompetanse som opptakskrav. Noen studier krever i tillegg en bestemt fagkombinasjon fra videregående skole. Det tilbys kortere moduler, enkeltfag eller gradsutdanninger på ulike nivå (Bachelor-, master-, PhD-nivå).

Universitetene tilbyr også fleksibel og desentralisert utdanning innen sine fagområder. For mer informasjon – se universitetenes hjemmesider eller kontakt Karrieresenteret i Trøndelag for informasjon og veiledning.

  • Dimensjonering av høyskole- og universitetsutdanning

    Dimensjonering brukes som en overordnet betegnelse på alle mekanismer og virkemidler som anvendes for å regulere det totale omfanget av utdanninger, inkludert fordeling av kapasitet på og mellom fag og studiesteder. (Meld. St. 14. Utsyn over kompetansebehovet i Norge 2022-2023, s. 69)

    Et særtrekk ved universitets- og høyskolesektoren er en felles forståelse av institusjonenes faglige autonomi. Ansvaret for å fremme og verne om akademisk frihet settes høyt, jf. universitets- og høyskoleloven § 1-5 (Lovdata, 2005). De senere årene har flere stortingsmeldinger og rapporter omtalt høyskoler og universiteters behov for kunnskapsgrunnlag med tanke på bedre å kunne dimensjonere utdanningstilbudet etter samfunnets behov og studentenes etterspørsel (Dimensjonering av høyere utdanning, 2023). Det kan synes som at det er en dreining i sektoren mot en sterkere vektlegging av arbeidslivets kompetansebehov i dimensjoneringsarbeidet.

    Fylkeskommunen er gjennom sitt ansvar for regional kompetansepolitikk en naturlig samarbeidspartner for universitets- og høyskolesektoren. Regionale kompetansefora er et eksempel på en møtearena hvor dialog mellom de ulike kompetansepolitiske aktørene i regionen ivaretas.

  • NTNU

    Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er et internasjonalt orientert universitet med over 44.000 studenter og 400 ulike studieprogram. NTNU har sitt hovedsete i Trondheim og har i tillegg campuser i Gjøvik og Ålesund.

    NTNU har en teknisk-naturvitenskapelig hovedprofil, en rekke profesjonsutdanninger og en stor faglig bredde som også inkluderer humaniora, samfunnsvitenskap, økonomi, medisin, helsevitenskap, utdanningsvitenskap, arkitektur, entreprenørskap, kunstfag og kunstnerisk virksomhet.

    Etter- og videreutdanning ntnu.no/videre

    NTNU tilbyr videreutdanning og deltidsstudier innen svært mange ulike emner tilpasset de fleste bransjer og yrkesgrupper. Dette kan være fra kortere kurs til hele masterprogram. Tilbudene er inndelt i fire hovedområder; Teknologi og samfunn, Skole og utdanning, Helse og omsorg og Økonomi og ledelse.

  • Nord universitet

    Nord universitet har flere campus og studiesteder i Nordland og Trøndelag. Universitetet har 11.000 studenter og 1.300 ansatte fordelt på disse studiestedene. Gjennom den desentraliserte studiestedstrukturen har universitetet tatt mål av seg til å være tett på arbeids- og næringslivet i både Nordland og Trøndelag.

    Nord universitet har 4 studiesteder i Trøndelag og gjennomfører i tillegg desentralisert sykepleieutdanning i store deler av fylket.

    • I Namsos tilbys grunnutdanninger (Bachelor) innen sykepleie, farmasi og vernepleie.
    • På Steinkjer tilbys ulike utdanninger blant annet innen økonomi og ledelse, husdyrfag, naturforvaltning og biovitenskap.
    • Campus Levanger har studier innen blant annet grunnskolelærer, sykepleie, idrettsfag, film- og TV-produksjon og musikk.
    • Studiested Stjørdal har tilbud om trafikklærerutdanning, strategi og ledelse og økonomi og markedsføring.

    Nord Universitet gjennomfører regionalt opptak til 4-årig nett- og samlingsbasert sykepleierutdanning. Studiested Namsos gir tilbud om nettbasert deltids sykepleieutdanning til alle Namdalskommuner, i tillegg til Snåsa og Bindal. Campus Levanger gir tilbud til alle kommuner i Innherreds- og Fosenregionen samt Frosta, Meråker og Stjørdal. I tillegg jobbes det for at regionene Trøndelag Sør og Trøndelag Sørvest, samt Tydal og Selbu skal bli en del av det regionale opptaket.

    Nord Universitet har en omfattende katalog med ulike videreutdanninger. For mer informasjon se oversikt over etter- og videreutdanningstilbud på universitetets hjemmeside.