Utdanningstilbydere

Bildet viser unge mennesker utenfor et universitetsbygg

Bilde av universitet, generert av Chatbot

Nedenfor følger en presentasjon av utdanningstilbydere på ulike nivå – fra grunnskoleopplæring til universitets- og høgskoleutdanning.

  • Introduksjonsprogrammet i kommunene

    Introduksjonsprogrammet i kommunene er en del av integreringsarbeidet for nyankomne innvandrere og flyktninger. Formålet er å legge til rette for at alle kan få de nødvendige ferdighetene og kunnskapene de trenger for å bli integrert og delta aktivt i samfunnet både yrkesmessig og sosialt. Programmet varer vanligvis i to år, men kan forlenges til tre år hvis det er nødvendig.

    Introduksjonsprogrammets formål er å gi deltakerne de nødvendige verktøyene for å bli integrert i det norske samfunnet, både sosialt og yrkesmessig, samt å øke deres sjanser for å komme ut i arbeid eller videreutdanning etter endt program.

    Programmet innebærer:

    • Opplæring i norsk og samfunnskunnskap: Deltakerne får tilbud om opplæring i norsk språk for å kunne kommunisere effektivt i hverdagen og på arbeidsplassen. Samfunnskunnskap, inkludert norsk kultur, samfunn, lover og regler, er også en viktig del av opplæringen.
    • Arbeidsrettede tiltak: Programmet inkluderer ofte arbeidsrettede tiltak som jobbsøkerkurs, veiledning om norsk arbeidsliv, praksisplasser eller andre former for arbeidsrelatert trening.
    • Individuell planlegging og oppfølging: Deltakerne får individuell oppfølging og veiledning for å tilpasse programmet etter deres behov og ferdigheter.
    • Sosial inkludering: Det legges vekt på å inkludere deltakerne i lokalsamfunnet gjennom ulike sosiale aktiviteter og nettverksbygging.

  • Grunnskoleopplæring for voksne

    Grunnskoletilbud for voksne, blir ofte referert til som voksenopplæring. Det tilbys for de som av ulike årsaker ikke har fullført grunnskolen tidligere i livet. Tilbudet er rettet mot personer over 16 år som ønsker slik fullføring.

    Opplæringen tar utgangspunkt i realkompetansevurdering.  Det fører til at deltakeren får opplæring i fag  hvor vedkommende ikke har tilfredsstillende kompetanse fra før.

    Tilbudet kan variere fra kommune til kommune, men inneholder vanligvis:

    • Opplæring i grunnleggende fag: Deltakerne får undervisning i fag som norsk, matematikk, naturfag, samfunnsfag, og andre nødvendige fag for å oppnå grunnskolekompetanse.
    • Individuell tilrettelegging: Tilbudet tilpasses deltakernes individuelle behov og ferdigheter, slik at de kan få støtte der de trenger det mest.
    • Fleksibel undervisningsform: Voksenopplæring tilbys på ulike tidspunkter og i ulike former.  For eksempel kveldsskoler, helgeskoler eller kombinasjoner av nettbasert og fysiske undervisning.
    • Forberedelse til videre utdanning eller arbeid: Målet er å gi deltakerne de grunnleggende ferdighetene de trenger for å kunne gå videre til videregående opplæring, yrkesrettet opplæring eller arbeid.

  • Videregående opplæring

    Videregående opplæring bygger på grunnskoleopplæring og kvalifiserer til arbeidsliv eller videre studier. Du kan velge mellom ulike studieforbedende eller yrkesfaglige utdanningsprogram.

    Nærmere opplysninger får du ved å gå inn på nettstedet til utdanning.no, vilbli.no eller gå inn på de ulike videregående skolenes hjemmesider.

  • Høyere yrkesfaglig utdanning

    Høyere yrkesfaglig utdanning (HYU), tidligere kalt fagskoleutdanning, ligger på nivå over videregående opplæring. Opptakskrav er i hovedsak fagbrev innen relevant fagområde eller realkompetanse. Utdanningen gir kompetanse som kan tas i bruk direkte i arbeidslivet. Trøndelag fylkeskommune er eier av og er ansvarlig for drift av Trøndelag høyere yrkesfagskole, og har i tillegg et forvaltningsansvar for høyere yrkesfagligutdanning i fylket.

  • Høyskoleutdanning

    Pexels-kampus-production

    Det er tre høyskoler lokalisert i Trøndelag. De tre er:

    • Dronning Mauds Minne Høgskole
    • Handelshøyskolen BI
    • Luftkrigsskolen

  • Universitetsutdanning

    pexels-fox-1595391.jpg

    Universitets- og høyskoleutdanning bygger på kompetanse fra videregående opplæring eller tilsvarende og har vanligvis generell studiekompetanse som opptakskrav. Noen studier krever i tillegg en bestemt fagkombinasjon fra videregående skole. Det tilbys kortere moduler, enkeltfag eller gradsutdanninger på ulike nivå (Bachelor-, master-, PhD-nivå).

    Universitetene tilbyr også fleksibel og desentralisert utdanning innen sine fagområder. For mer informasjon – se universitetenes hjemmesider eller kontakt Karrieresenteret i Trøndelag for informasjon og veiledning.

  • Nettbasert utdanning

    Bildet er hentet fra nettstedet utdanning.no

    Nettstedet utdanning.no viser en bred oversikt over hvilke utdanninger og kurs på nett som tilbys på ulike utdanningsnivå – videregående opplæring for voksne, fagskole og universitet og høyskole.

  • Utdanning for arbeidslivet - bransjeprogrammet

    Om tilbudene

    Bransjeprogrammet er utviklet av arbeidslivet slik at du kan ta kurs eller utdanning laget spesielt for det din bransje trenger.
    Tilbudene i bransjeprogrammet er gratis, og kan tas ved siden av jobb. Mange av tilbudene er lagt opp som nettstudier (teksten er hentet fra nettstedet utdanning.no).

  • Folkehøgskoler

    Det er 10 folkehøgskoler i Trøndelag som tilbyr ulike fordypninger. Det er vanlig å gå på folkehøgskole rett etter avsluttet videregående skole.

    De 10 folkehøgskolene i Trøndelag er:

  • Studieforbund

    Et Studieforbund er en ideell organisasjon som har voksenopplæring som formål. Et studieforbund består av to eller flere medlemsorganisasjoner. Studieforbundene bidrar gjennom sine medlemsorganisasjoner, i hovedsak oftest til  ikke-formell læring, men noen har også tilbud innen det formelle utdanningssystemet.