Høyere yrkesfaglig utdanning
Høyere yrkesfaglig utdanning (HYU), tidligere kalt fagskoleutdanning, ligger på nivå over videregående opplæring. Opptakskrav er i hovedsak fagbrev innen relevant fagområde eller realkompetanse. Utdanningen gir kompetanse som kan tas i bruk direkte i arbeidslivet. Trøndelag fylkeskommune er eier av og er ansvarlig for drift av Trøndelag høyere yrkesfagskole, og har i tillegg et forvaltningsansvar for høyere yrkesfagligutdanning i fylket.
-
Dimensjonering av høyere yrkesfaglig utdanning
Dimensjonering brukes som en overordnet betegnelse på alle mekanismer og virkemidler som anvendes for å regulere det totale omfanget av utdanninger, inkludert fordeling av kapasitet på og mellom fag og studiesteder. (Meld. St. 14. Utsyn over kompetansebehovet i Norge 2022-2023, s. 69)
Trøndelag fylkeskommune er etter lov om høyere yrkesfaglig utdanning tillagt ansvar for at det blir tilbudt høyere yrkesfaglig utdanning i samsvar med behovet for kompetanse lokalt, regionalt og nasjonalt. Fylkeskommunen har altså et helhetlig forvaltningsansvar for sektoren, og forvalter også statlig tilskudd til drift av høyere yrkesfaglig utdanning i eget fylke. Fylkeskommunen skal bidra til et mangfold av private og offentlige tilbydere for best mulig å nå målene med driftsmidlene.
I mai hvert år vedtar politikerne prioriteringer, prinsipper og kriterier for tildeling av driftstilskudd til både private og offentlige fagskoler for det påfølgende året. I forkant av saken involveres fagskolene og arbeidslivet i Trøndelag via høringsrunde. Til grunn for fordeling av driftsmidler i 2024 ligger Prioriteringer, prinsipper og kriterier for tilskuddsforvaltning av høyere yrkesfaglig utdanning 2024.
Høyere yrkesfaglig utdanning inngår også i fylkeskommunens helhetlige tilbudsplanlegging.
-
Trøndelag høyere yrkesfagskole
Trøndelag høyere yrkesfagskole (THYF) er en offentlig fagskole som tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning innen en rekke ulike fagretninger. Skolen ble etablert i 2018 gjennom en sammenslåing av sju offentlige fagskoler i Trøndelag under én felles administrasjon. THYF har en historie som strekker seg tilbake til 1968 med tekniske fagskoler, og fra høsten 2020 begynte de første studentene ved den nye skolen.
THYF tilbyr utdanninger innen fagområder som bygg og anlegg, elektro, teknologi, havrommet, mat og reiseliv, samt ledelses- og verktøyfag. Skolen har et studenttall på omtrent 1350, og mange av disse studentene deltar i stedbaserte heltidsutdanninger, mens flertallet kombinerer samlingsbaserte deltidsutdanninger med jobb.
For studieåret 2024-2025 har skolen et bredt spekter av studietilbud, inkludert tekniske fag som anlegg, automatisering, bygg, elkraft, prosessteknikk, sveiseteknikk, samt helse- og oppvekstfag som psykisk helsearbeid og rusarbeid. THYF legger vekt på praktisk og relevant utdanning som forbereder studentene på arbeidslivet og bidrar til livslang læring. Skolen tilbyr også ekstrapoeng for relevant yrkeserfaring, noe som kan være en fordel for søkere med realkompetanse.
-
Private fagskoler
- Centric IT Academy tilbyr studier innen datateknologi, server og nettverksdrift og system og nettverksadministrasjon.
- Din kompetanse tilbyr i hovedsak videreutdanning innen ulike fordypninger for helsefag- og barne- og ungdomsarbeidere.
- Fagskolen AOF Norge har tilbud innen ulike fagområder, men med hovedvekt på offentlig sektor.
- Fagskolen Innlandet har som en av Norges største fagskoler, et bredt tilbud av utdanninger og har i Trøndelag tilbudt studier innenfor bygningsvern.
- Folkeuniversitetets fagskole har tilbud i Trøndelag innen flere fagområder, men med hovedvekt på helse- og oppvekstfag.
- KBT fagskole utdanner erfaringskonsulenter innen rus og psykisk helsearbeid.
- Medlearn tilbyr studier innen helse- og oppvekstfag.
- Lukas høyere yrkesfagskole har tilbud innenfor helse- og oppvekstfag.
- NKI fagskole tilbyr nettstudier innen et bredt spekter av fagområder med hovedvekt på administrasjon, ledelse, økonomi og juridiske emner.
- Norges grønne fagskole – VEA er en statlig fagskole som har tilbudt enkeltemner i Trøndelag i samarbeid med THYF og Mære landbruksskole.
- Norges fagakademi tilbyr studier innen HR, juridiske fag, regnskap, lønn, IT, reiseliv og medisinsk sekretær.
- Norsk fotofagskole er lokalisert i Trondheim, og tilbyr studier innenfor fotografi og film.
- TISIP fagskole som også har tilhold i Trondheim, har både campus- og nettbaserte tilbud innen IT.
- Fagskolen i Viken tilbyr desentralisert utdanning i Observasjons- og vurderingskompetanse i helsetjenesten i samarbeid med Studiesenteret i Trøndelag Sør.
De fleste fagskolene som tilbyr studier i Trøndelag, med unntak av THYF, fagskolen Innlandet og Norges grønne fagskole VEA, er lokalisert eller har avdelingskontor i Trondheim. Fagskolen AOF Norge tilbyr utdanning på Fosen og på Steinkjer for første gang fra høsten 2023.