Tilskudd

Tilskuddsordninger

Nedenfor finner du orientering om og lenker til aktuelle tilskuddsordninger på kompetansefeltet.

Utsikt fra Hemnafjellet med regnbue
Hemnafjellet i Namsos

Kompetansepluss Arbeid 2025

I Kompetansepluss arbeid kan du søkje om tilskot til kurs i grunnleggande lese-/skrive-, rekne-, munnlege- og digitale ferdigheiter, samt opplæring i norsk og/eller samisk for vaksne som er i arbeid. Hovudmålgruppa for ordninga er arbeidstakarar med låg formell utdanning.
Ein søknad til Kompetansepluss arbeid skal vere eit samarbeid mellom ein tilbydar (av opplæring), minst éin bedrift som opplæringsmottakar (privat eller offentleg verksemd), og eventuelt andre organisasjonar som er involverte i prosjektet, som ein næringsforeining eller ein arbeidslivsorganisasjon. Alle desse partane kan vere ansvarleg søkjar.

Det er den verksemda som står som søkjar som er ansvarleg for å ta imot og forvalte tilskotet, halde kontakt med HK-dir undervegs i prosjektet, og rapportere når opplæringa er avslutta.
Søknadsfrist er 17.12.24 kl. 15.00

Informasjon om tilskudd Kompetansepluss Arbeid 2025 og registrering av søknad

Kompetansepluss Frivilligheit 2025

I Kompetansepluss frivilligheit kan du søkje om tilskot til kurs i grunnleggande lese-/skrive-, rekne-, munnlege- og digitale ferdigheiter, samt opplæring i norsk og/eller samisk for vaksne. Hovudmålgruppa for ordninga er vaksne med låg formell utdanning.
Frivillige organisasjonar kan søkje om tilskot frå Kompetansepluss frivilligheit. Søkjar må vere registrert i Frivillighetsregisteret Ein søknad kan utformast i samarbeid med ein opplæringstilbydar, som då er samarbeidspartnar i søknaden.

Alternativt kan søkjarorganisasjonen sjølv fungere som tilbydar. Dersom søkjarorganisasjonen sjølv er tilbydar, treng han ikkje søkje med samarbeidspartnarar. Det er den verksemda som står som søkjar som er ansvarleg for å ta imot og forvalte tilskotet, halde kontakt med HK-dir undervegs i prosjektet, og å rapportere når opplæringa er avslutta.

Søknadsfrist 17.12.24 kl. 15.00

Informasjon og lenke til søknadsportalen for kompetansepluss frivilligheit 2025

Kompetansepluss arbeid – Rammetilsagn for godkjente Kompetansepluss-tilbydere

I Kompetansepluss arbeid – rammetilsagn for godkjente Kompetansepluss-tilbydere kan du søke om tilskudd til kurs i grunnleggende lese-/skrive-, regne-, muntlige- og digitale ferdigheter og opplæring i norsk eller samisk for voksne som er i arbeid. Hovedmålgruppen for ordningen er for arbeidstakere med lav formell utdanning. Tilskuddet gis som en ramme på inntil kr. 1 650 000 pr. tilbyder som det må sluttrapporteres på innen 10. desember 2025.
Søknadsfrist 14.11.24 kl. 15.00
Kun godkjente Kompetansepluss-tilbydere kan søke om rammetilsagn.

Søker må være godkjent pr. 1. september 2024.

Se oversikt over godkjente tilbydere.
Utover kravet om å være godkjent Kompetansepluss-tilbyder, gjelder kvalifikasjonskriterier til Kompetansepluss arbeid - rammetilsagn til godkjente Kompetansepluss-tilbydere 2025. Ved å signere på søknaden om rammetilsagn forplikter søker seg til å oppfylle kvalifikasjonskriteriene gjennom hele rammetilsagnsperioden.

HKdir sine sider for søknad om kompetansepluss arbeid

Tilskudd til utvikling og utprøving av tilbud om minikvalifikasjoner innen karriereveiledning

Universiteter og høgskoler med studietilbud innen karriereveiledning, utdannings- og yrkesrådgiving eller faget utdanningsvalg, kan søke om tilskudd til å utvikle og prøve ut tilbud om minikvalifikasjoner innen fagområdet karriereveiledning, karrierelæring eller faget utdanningsvalg.

Hvem kan søke
Norske universiteter og høgskoler som har studietilbud innen fagområdene karriereveiledning/ utdannings- og yrkesrådgiving eller faget utdanningsvalg, fortrinnsvis på masternivå.

Søknadsfrist
22. oktober 2024 kl. 12.00
Om tilskuddet
Bakgrunn
Det har de senere årene vært økt fokus på profesjonalisering gjennom utdanning og formell kvalifisering innen fagområdet karriereveiledning. En undersøkelse viser at det finnes flere ulike utdanningstilbud, men at de fleste er i form av 30, 60 eller 120 poengs enheter. Det er færre tilbud om kortere kurs som kan gi studiepoeng. Undersøkelsen viser samtidig at både arbeidsgivere og potensielle studenter etterspør et mer differensiert og fleksibelt utdanningstilbud.

Et tilbud om minikvalifikasjoner vil kunne være en komponent i et mer differensiert og fleksibelt tilbud om utdanning, og vi ønsker med dette tilskuddet å stimulere til utvikling og utprøving av denne type studietilbud.
HK-dir ønsker med dette tilskuddet å stimulere til utvikling, utprøving og erfaringsdeling av tilbud om minikvalifikasjoner innenfor karriereveiledning.

Formålet med tilskuddet er at institusjonen:

Utvikler og beskriver et opplegg for tilbud om minikvalifikasjoner gjennom å tilby mikrokurs innenfor fagområdet karriereveiledning. Med «utvikle og beskrive et opplegg for ...» mener vi at institusjonen gjør vurderinger av hvilke tematikker som kan være relevant å tilby i et slikt format, hvor mange studiepoeng et slikt tilbud bør være på, hvordan undervisningen kan og bør tilbys (digitalt, fysisk, hybrid, tidsspenn ol.), hvem målgruppen kan være, om det er noen utfordringer knyttet til et slikt tilbud, og så videre.
Prøver ut og gjennomfører ett eller flere mikrokurs for en gruppe studenter, basert på disse vurderingene. Det er ikke nødvendig å prøve ut hele opplegget for minikvalifikasjoner, men det må gjennomføres minst én utprøving av ett mikrokurs for en gruppe studenter.
Dokumenterer erfaringene med å prøve ut denne type studietilbud innenfor karriereveiledning. Med dette mener vi at institusjonen i en kort sluttrapport skal beskrive erfaringer, gjøre vurderinger og gi anbefalinger for denne type tilbud.
Tilskuddsbeløp
Rammen for tilskuddet er totalt 800 000,- kroner. Det kan bli aktuelt med en økning av den utlyste rammen.

HK-dir har et ønske om å gi tilskudd til flere enn én institusjon. Beløpet den enkelte søker om, kan derfor bli avkortet ved tildeling.

Størrelsen på tildelt sum blir vurdert ut fra budsjett i søknaden, og skal avstemmes mot regnskap etter gjennomføring.
Vilkår for tilskuddet

Institusjonen skal utvikle et opplegg for et tilbud om mikrokvalifikasjoner, herunder emneplan for mikrokurs som skal prøves ut, innpasse tilbudet i institusjonens studieportefølje og tildele studieplasser.

Institusjonen skal gjennomføre en utprøving av minst ett mikrokurs med et egnet antall studenter. Mikrokurset skal:

gi formelle studiepoeng og være på mellom minimum 3 og maksimum 7,5 studiepoeng
enten utgjøre en mindre del av det faglige innholdet i eksisterende studietilbud, eller utgjøre nye emner/tematikker som ikke er dekket av eksisterende tilbud
kunne inngå som del av større enheter innenfor fagområdet, både på den aktuelle institusjonen og/eller andre institusjoner (stackability)
Institusjonen må selv være ansvarlig for studietilbudet, men kan samarbeide med andre institusjoner/fagpersoner både i utvikling og gjennomføring.

Institusjonen må regne med å bidra med en viss egeninnsats, som beskrives i søknad og budsjett.

Prosjektet skal være gjennomført og rapportert på innen 1. desember 2025. Det skal leveres en kort statusrapport innen 1. juni 2025.
Se informasjon og finn lenke til tilskuddsportalen på HK -dir sine sider:

HK-dir utlysning tilskudd

Forskningsrådet lyser ut midler til innovasjonsprosjekt i næringslivet 2024

Formålet med denne utlysningen er å støtte bedrifter som sammen med partnere ønsker å gjennomføre et prosjekt som omfatter forskingsbasert innovasjon og/eller som skal demonstrere ny teknologi.

Prosjektene skal føre til samfunnsøkonomiske gevinster ved at ny kunnskap og nye løsninger fra prosjektet blir tilgjengelige for flere. Næringslivet har en nøkkelrolle i arbeidet med å realisere en bærekraftig fremtid. Styrket konkurransekraft og innovasjonsevne er også viktig for å løse store samfunnsutfordringer og for å utvikle flere verdiskapende og bærekraftige næringer. Vi vil finansiere prosjekter som kan styrke eksisterende næringsliv og danne grunnlag for nytt.
informasjon finner du på Forskningsrådet sine sider.

Innovasjonsprosjekt i næringslivet 2024

Regional kvalifiseringsstøtte 2024 – søknadsfrist 02.10.24

Regional kvalifiseringsstøtte er innledende forskningsarbeid som skal mobilisere og kvalifisere næringsliv og kommunal sektor til videre forskningsaktivitet.
Prosjektene skal være i tråd med regionale innsatsområder og bidra til å styrke arbeidet med bærekraftig verdiskaping i Trøndelag.
Utlysningen retter seg mot de utfordringer og behov som bedrifter og/eller kommuner har, og som er innenfor regionale innsatsområder (se Aktuelle temaområder for denne utlysningen).

Kvalifiseringsstøtte gis til forskningsprosjekter med klare intensjoner om videreføring i hovedprosjekt.

Et kvalifiseringsprosjekt skal:
Ha klart definerte forskningsspørsmål
Dokumentere prosjektets forhold til kunnskaps- og forskningsfront
Løse forskningsutfordringer som er kritiske for videreføring i et hovedprosjekt
Dere kan ikke søke om midler til aktiviteter som dere allerede har startet.

Hvem kan søke?
Målgruppen for utlysningen er bedrifter, kommuner og kommunale virksomheter lokalisert i Trøndelag.
Søker må samarbeide med minst ett godkjent FoU-miljø.
Universiteter, høgskoler og FoU-institusjoner i regionen kan søke når de har samarbeid med en eller flere bedrifter, og/eller kommuner/kommunale virksomheter i Trøndelag.
Alle partnere skal ha definerte oppgaver og en tydelig rolle i gjennomføringen av prosjektet, og dette skal framgå av budsjettet

Regional kvalifiseringsstøtte 2024

Tilskudd – Veiledning av studenter og ansatte

Helsedirektoratet utlyser nå en ny tilskuddsordning for veiledning av studenter og ansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Kommuner og Interkommunale selskaper kan søke om tilskuddet. Flere kommuner kan samarbeide om tiltaket, men én kommune må stå ansvarlig og søke på vegne av samarbeidet.
Målet er å utvikle gode modeller for å bidra til å sikre kvaliteten av veiledere til praksisstudenter, nyutdannede og nyansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Det er også et mål å bidra til å rekruttere og beholde ansatte i tjenestene, og å utvikle et tett samarbeid med universiteter, høyskoler og kommuner.
Delmål:
• Gode overganger mellom studier og arbeidsliv
• Bedre kontinuitet for brukere og pårørende
• Styrket fagmiljø
Tilskuddsordningen inngår i oppfølgingen av Meld. St. 24 (2022–2023) Fellesskap og meistring – Bu trygt heime, Kompetanseløft 2025 og Opptrappingsplan for heltid og god bemanning i omsorgstjenesten.
Målgruppen er praksisstudenter, nyutdannede og nyansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, med vekt på hjemmetjenester, sykehjem og tjenester til personer med utviklingshemming. Midlene kan brukes til funksjonstillegg eller frikjøp av ansatte til veiledning og mentorering samt andre relevante ekstrautgifter, for eksempel knyttet til administrasjon, lokaler/kontor og utstyr.
En mindre del av tilskuddsmidlene brukes til følgeevaluering i form av student-, bruker- og pårørendeundersøkelser og lignende

Helsedirektoratets sider med info om hvor det søkes

Unik stipendordning til deg som søker sørsamisk lærerutdanning

Søker du sørsamisk lærerutdanning ved Nord universitet kan du få opptil 200 000 kroner i årlig støtte.
Les mer om studiet og stipendordningen ved å gå inn på lenken nedenfor.

Stipendordning sørsamisk lærerutdanning

Kompetanseheving for økt internasjonalisering i opplæring og utdanning i kommunesektoren

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse inviterer norske kommuner til kursing innen internasjonalisering. Kurset tar sikte på å styrke kommunenes arbeid med internasjonalisering i barnehage, skole og kommunal voksenopplæring. Søknadsfristen er satt til 20. august klokka 1200.

Mer informasjon om kurset og forutsetningene for å få delta finner du på nettsiden nedenfor.

Kompetanseheving for økt internasjonalisering i opplæring og utdanning i kommunesektoren

Mentorordning for innvandrere – Tilskudd

Trøndelag fylkeskommune forvalter tilskuddet mentorordning for innvandrere.

Mentorordningen skal bidra til at innvandrere med høyre utdanning får fagrelevante jobber, og styrke mangfoldet i virksomheter og offentlig sektor samtidig som det tilføres nye kompetanse og erfaringer.

Målgruppe: innvandrere med fagutdanning eller høyere utdanning
Hvem kan søke: kommuner og kommunale selskaper i Trøndelag
Søknadsfrist: 1. april og 1. oktober

Trøndelag fylkeskommune sine sider om mentorordningen

Etablereropplæring for innvandrere – tilskudd

Fylkeskommunens forvaltning av støtteordningen etablereropplæring for innvandrere har søknadsfrist 1 april og 1 oktober.

Formålet med etablererordningen er å styrke og utvikle det ordinære tilbudet om etablereropplæring i Trøndelag slik at det bedre kan legges til rette for
etablerervirksomhet for innvandrere og dermed skape økt sysselsetting og vekst. Delmålet med ordningen er å bidra med kurs innen etablering for fremmedspråklige med ønsker om å etablere bedrifter i Trøndelag.

Målgruppe: innvandrere generelt og hjemmeværende kvinner med innvandrerbakgrunn som ønsker å etablere virksomheter
Hvem kan søke: kommuner og offentlige virksomheter, organisasjoner i privat sektor og frivillige organisasjoner
For søkere som driver økonomisk aktivitet gjennom en bedrift kan følgende kostnader støttes:

Personalkostnader for opplæringspersonale, for de timene disse deltar i opplæringen
Driftskostnader for opplæringspersonale og opplæringsdeltakerne i direkte tilknytning til opplæringsprosjektet for eks.:
Reisekostnader
Materiell og forsyninger direkte knytte til prosjektet
Kostnader for rådgivningstjenester knyttet til opplæringsprosjektet
Personalkostnader for opplæringsdeltakere og indirekte kostnader, støtteintensiteten kan økes opp til 60% for små og mellomstore bedrifter (under 250 ansatte)
Det skal ikke gis støtte til opplæring som foretak gjennomfører for å overholde obligatoriske nasjonale standarder for opplæring.

Opprett Søknad

Tilskudd til sommerjobb for ungdom 2024

Trøndelag fylkeskommune fortsetter praksis fra siste fire år og lyser ut tilskudd til sommerjobb for ungdom også sommeren 2024. Vi lyser ut 330 tilskudd à 7000 kr til sommerjobber for ungdom i alderen 15-20 år.

Sommerjobb er et første møte med arbeidslivets plikter og ansvar og bidrar positivt både til fysisk og psykisk helse. Sommerjobber gir kjennskap til lokalt arbeids- og næringsliv og inspirerer ungdom i valg av utdanning og yrke.

Hvem kan søke?
Som tidligere år er det kommunene som søker om tilskudd, på vegne av lokale bedrifter eller egne kommunale enheter. Tilskuddordningen er næringsnøytral, som betyr at det kan søkes tilskudd til sommerjobber i alle typer næringer eller kommunale etater.

NB! Kommunene sender inn en samlet søknad (se nedenfor «Hvordan søke?»).

Kommunene bestemmer selv hvordan de fylkeskommunale tilskuddene best kommer til nytte. Kommunene kan invitere lokale bedrifter til å søke på tilskuddene, eller selv benytte tilskuddene til sommerjobb for ungdom i kommunale enheter, eller begge deler.

Fylkeskommunens tilskudd skal ikke erstatte bedriftenes eller kommunenes egne satsinger, men komme som et tillegg slik at flere unge kan få sommerjobb.

Søknadsfrist er 31. mars. Søkere får svar innen 15. april.

Retningslinjer
Ordningen gjelder for ungdom mellom 15 og 20 år – dvs. årskullene 2004-2009. Det gis et tilskudd på 7000 kr per ungdom som får sommerjobb.
Sommerjobbene skal ha minst tre ukers varighet og avvikles i perioden juni/juli/august. Lengden på en arbeidsuke vil variere etter alder og type arbeid, normalt mellom 25 og 37,5 timer. Det er kommunene som kan søke. Kommunen sender en samlet søknad på vegne av lokale bedrifter og/eller egne kommunale enheter. Hver kommune kan søke om inntil 10 tilskudd. De unge skal ha arbeidsavtaler og lønnes etter tariff eller mer. Bedrifter som får tilskudd skal ikke ha permitterte.
Det er satt av 2 310 000 kr til ordningen.

Søknadsfrist er 31. mars. Søkere får svar innen 15. april.

Tilskudd til sommerjobb for ungdom