Varig lønnstilskudd bidrar til at flere blir i jobb

Publisert: 09. august 2024

Aktuelt

Logoen til kompetanseforum Trøndelag
Logoen til kompetanseforum Trøndelag

En  evaluering foretatt av Proba samfunnsanalyse, av varig lønnstilskudd viser at arbeidsmarkedstiltaket fungerer etter hensikten og er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Deltakerne jobber med ordinær lønn i stedet for å bare motta uføretrygd

Varig lønnstilskudd ble innført i 2016 og erstattet da tidsubegrenset lønnstilskudd (TULT). Tilskuddet gis til arbeidsgivere som ansetter personer med varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne på ordinære lønns- og arbeidsvilkår, med sikte på et varig arbeidsforhold.

I tillegg til den personlige gevinsten, innebærer dette betydelige økonomiske gevinster for fellesskapet. I gjennomgangen har Proba samfunnsanalyse regnet ut at samfunnet sparer rundt 3,9 millioner kroner per tildeling av lønnstilskudd, hvis full uføretrygd er alternativet. Når varig tilrettelagt arbeid (VTA) er alternativet, er besparelsen rundt 2,5 millioner kroner.

For 1000 personer der full uføretrygd er alternativet, kan samfunnet altså spare nærmere fire milliarder kroner ved å heller gi lønnstilskudd, ifølge Probas beregninger.

Les rapporten Rapport (regjeringen.no)